2013-11-09 13:50 #0 av: [MiniPim]

Är du inte helt 100 på de olika selsorterna eller har du kanske lite problem med att välja selsort till din kanin? Läs då denna artikeln!

Det är ganska viktigt att kaninen trivs i den selen den har.
Det finns 3 olika selsorter som är godkända för kanin och det är H-sele, Bogsele och Bröstsele. De är olika bra för olika kaniner! 
Här kommer jag skriva om de tre sorterna. 

H-SELE

Foto: Aynaz B

H-selen är en sele som går runt halsen och midjan. 
Det är en väldigt rymningssäker sele, den kan vara bra om man har en lite busig kanin som man tex ska gå i skogen med. 

Det som är dåligt med den, alltså nackdelen är att om man har en kanin som drar mycket så kan det vara jobbigt för kaninen eftersom selen går runt halsen. Den ger liksom ''strypkänsla''. Därför är det bästa valet kanske inte H-sele om man har en kanin som drar mycket. 

Fördel: Rymningssäker, enkel att sätta på. 
Nackdel: Om man har en kanin som drar mycket drar den mycket vid halsen. 


BOGSELE

Foto: Nathalie Månsen

Bogselen är en väldigt bra sele tycker jag. Den är skön för kaninerna, väldigt simpel sele. 

Dock är den inte så bra om man har en liten kanin eftersom dom lätt kan ta sig ur den. Eller att tassen hamnar utanför/fastnar så att det händer olyckor. Den är också bra om man har en kanin som drar mycket då den har en rem som sitter runt bröstet istället som halsen som det gör på bogsele. Då drar det inte lika mycket vid halsen.  

Fördel: En rätt enkel sele, drar inte mycket vid halsen som H-selen gör. 
Nackdel: Lätt för små kaniner att rymma ur den, inte så lätt att få på den på bråkiga kaniner eftersom den ska över huvudet.


BRÖSTSELE

Foto: Aynaz B

Bröstselen är min favoritsele. Den är precis som H-selen bara att det finns en rem under bröstet också, vilket gör den mer ''ordentlig''. Den är rymningssäker och bra för nästan alla kaniner. Om man vill brukar man kunna få bröstsele med knäppe vid halsen också, det passar extra bra om kaninen är lite bråkig eller inte gillar att man ska ta på den på det vanliga sättet.

Bröstselen är inte den vanligaste selsorten, så det är inte många som tillverkar den än. Men några fåtal privatpersoner brukar tillverka bröstselar. 

Fördel: En ordentlig sele som är rymningssäker. Bra för små kaniner. 
Nackdel: Också lite svår till bråkiga kaniner pga att man ska trä den över huvudet. Dock så finns det personer som tillverkar bröstselar med spännen vid halsen, och då är det problemet löst.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Seletillverkningar: 
Johannas Selar - bröstselar
Toves selar och koppel - alla 3 sorter
Gnagarboden - h-selar
Rabb-it - bogselar

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ta den sele som passar bäst för din kanin!