Hälsa, beteende och sjukdomar

Att ha en blind dvärgvädur

2009-05-30 23:20 #0 av: Animalfriend

Ja, hur är det att ha en blind dvärgvädur? Eller ja, nu har jag ju en halvblind teddydvärgvädur, men det är ju nästan samma sak som en dvärgvädur. Ska ju skötas på nästan samma sätt. Lite mera päls bara. :)

Jo, jag har en teddydvärgvädurskille som är helt blind på ena ögat. Jag har inte haft honom så jättelänge, han är född här hemma, och jag har tagit hand om, och skött honom sedan han var liten (han har bott hos sin mamma hela tiden under sin uppväxt dock). 

Jag upptäckte själv, när jag ville söka information om detta, att det inte var så lätt att hitta fakta om hur det var att ha blinda/halvblinda kaniner. Så jag tänkte att denna artikel kanske kunde hjälpa någon, eller bara vara intressant läsning. :)

 

Berättelsen om Bamse

-Den halvblinda teddydvärgväduren 

Bamse 005.jpg

 

Hur upptäckte vi att han var blind?

För oss var det så, att vi såg att hans ena öga klibbat ihop när han var liten, och de andra ungarna öppnat sina ögon. Vi tvättade ögat regelbundet, men det klibbade ihop. När vi tillslut trodde att det slutat klibbaihop, så slutade vi rengöra ögat regelbundet. Men så en dag upptäckte vi återigen att det var ihop klibbat, och när vi baddade med bomull, så ögat öppnade sig, så var det en vit hinna över hela ögat. 

Först tänkte vi att det kanske bara var missfärgning på hornhinnan. Vi gorde sedan olika tester, för att se om han reagerade, vi knäpte kring ögat och vi gorde snabba rörelser mot ögat, och intill ögat.

På det friska ögat gjorde vi samma sak, och jämförde reaktionerna. Han reagerade mycket tydligt med det friska ögat, medans han inte rörde en min när vi testade på det blinda ögat.

Vi såg honom senare även springa med full fräs i buren, och vara oförsiktig, och han sprang till en början in i saker som stod i buren, samt i burväggen. (Detta har han slutat med nu, när han blivit lite äldre och klokare). 

Något speciellt att tänka på?

Självklart skiljer det sig enormt mycket från att ha en helt seende kanin vill jag påstå. En kanin som ser med båda ögonen har en helt annan livsstil än min lilla Bamse vill jag också påstå. :)

Man måste alltid vara lugn, sansad och försiktig när man hälsar första gången på Bamse. Han är en väldigt lugn och klok kanin, men blir han överraskad, så blir han som alla andra kaniner, rädd. Och eftersom han inte ser så bra, så är det lättare att överraska Bamse än andra kaniner.

Man måste också tänka på att Bamse lyssnar mera än han ser. Han reagerar på vilken röst han hör. Känner han igen rösten så är det inga problem, men är man ny och inte hälsat på honom innan, så mste man tänka på att inte närma sig snabbt och ljdligt. Då kan han bli skrämd.

Ska buren inredas annorlunda/ se annorlunda ut?

Tänk på att ha bara ett rum. Annars blir det onödigt svårt att orientera sig för alla väggar och kanter. Man kan försöka ha så slät yta som möjligt, om man har en kanin som ännu inte förstått var burens gränser är, så kan det vara extra viktigt.

För precis som Bamse gjorde när han var liten, sprang in i väggar i bland, just det kan vara bra att tänka extra på om man har en helt blind kanin, eller en kanin med ett blint öga/kraftigt nedsatt syn, inga vassa föremål alltså!  

Man ska också tänka på att kaninens saker i buren, inte får byta plats. Allt ska stå där det alltid har stått. 

Jag hörde en gång om en blind kaninunge, som flyttat till ett nytt hem. Den svalt ihjäl, för att den inte hittat matskålen. Sorjligt Gråter, så detta bör man tänka på. Bamses mat skål och vattenflaska, finns alltid på samma plats i buren.

Flaskan, om man nu inte har vattenskål i stället för vattenflaska, bör också hänga på någolunda samma plats alltid. 

Hur är Bamses liv just nu? (30 maj 2009)

Han har just flyttat ifrån sina 5 syskon. Han bor i en nästan likadan bur som han föddes i. Det är ett rum. På dagarna när jag är ute, springer han lös kring utegårdarna och mina ben. :)

Han är tam, och tillgiven, för han känner nog någon slags trygghet i mänskligt sälskap. Han har fått så mycket hjälp och stöd sedan han var liten. 

Det är tänkt att han ska få hoppträna så smått. Han är bara blind på ena ögat som tur är, och det är vi glada för. :) Det har ju funnits halvblinda kaniner på banorna tidigare, så varför skulle inte tappre lilla Bamse klara av det, om han tycker det är roligt vill säja. :)

Jag har gett tips och råd till personer som ägt/ varit på väg att skaffa blinda/halvblinda kaniner tidigare, och om du har några frågor eller undrar över något så hör bara av dig till mig och Bamse (PMa), så ger vi så bra svar vi kan utifrån våra erfarenheter. :) 

 

 

 

Anmäl
2009-05-31 00:54 #1 av: [Wera]

Bra artikel! Vi hade en kanin här hemma som fick nedsatt syn på ena ögat... fast vi märkte inget på betéendet. Hade en häst med ett öga också ^^

"Jag hörde en gång om en blind kaninunge, som flyttat till ett nytt hem. Den svalt ihjäl, för att den inte hittat matskålen."

- Fy så sorgligt! Och ägarna märkte inget? Att den t.ex. blev magrare? Oansvarsfullt måste jag säga.

Min kompis har en kanin som är väldigt gammal, den är helt blind och måste vara i samma bur hela tiden så den vet vart den ska gå.

Anmäl
2009-05-31 12:03 #2 av: [BonnieL]

Jag har haft en kanin som blev blind på båda ögonen. Tyvärr fick vi avliva honom, för han hade ont av det och åt inte ( inte pga att han inte hittade matskålen)

R.I.P Frasse <3333

Anmäl
2009-05-31 13:52 #3 av: spiritedaway

Har haft en kanin med nedsatt syn på ena ögat, men det begränsade inte henne alls tack och lov.

Anmäl
2009-05-31 15:11 #4 av: Kaninisen

#1 Usch, sorgligt med katten!
Jag tänkte på din väns kanin, är det verkligen så roligt för den att bara sitta i en bur? Nu kanske jag överreagerar, för med tanke på att du kan mycket om kaniner tror inte jag att du skulle sitta och inte göra något åt det om du visste att kaninen mådde dåligt.

Men jag beundrar alla som klarar av att ta hand om ett handikappat djur, det är många som skulle avliva det, så en stor guldstjärna till er!

Anmäl
2009-05-31 17:01 #5 av: Tarja

En superbra artikel! :)
Massa bra fakta! :)

Anmäl
2009-05-31 17:37 #6 av: Kiwanu

Jätte bra artikel, har aldrig läst en artikel om hur det är att ha en blind kanin, toppen !

Anmäl
2009-05-31 17:39 #7 av: Animalfriend

Tack så mycket. :) Ja, jag vet att jag själv hade svårt att hitta fakta om det när jag sökte.

Anmäl
2009-06-29 22:02 #8 av: kaninjosse

Min gammelkanin är både helblind (grå starr) och döv, han blir aldrig skrämd han är jättelung.

Han luktar och letar sig fram så han äter dricker och brukar skutta runt lite på gräset. Han lider inte eller så heller.

Anmäl
2009-06-29 22:14 #9 av: Michiis

Jätte Bra artikel !

Anmäl
2009-06-29 22:24 #10 av: Animalfriend

#8 Vilken tur. :) Han kanske har bott hos er länge, det är skönt att höra att det finns uppmärksamma ägare som du. När jag läste om kaninen som svalt ihjäl, så funderade man lite på hur de människorna som ägt den egentligen var funtade. Att de som #1 säjer, inte märkte det, är fruktansvärt egentligen.

#9 Tack! :) Roligt att du tycker.

Anmäl
2009-07-20 02:09 #11 av: kaninjosse

Jag har nu en i kullen som verkar ha lite ögonproblem, har en savla. Han har en liten hinna på halva ögat, får se om han komemr bli blind eller inte :/

Anmäl
2009-07-21 17:24 #12 av: Rafflan

gud vilken bra artikel :D

Anmäl
2009-07-21 17:28 #13 av: kaninjosse

#11 salva ska det stå, vi ska ta honom till veterinären.

Anmäl
2009-07-24 20:10 #14 av: Animalfriend

#12 Tack. :) Funderar på en uppföljare till artikeln. Bamse ska snart åka på sin första hopptävling.

#11 Bamse har också fått ta salva, ev. kommer han behöva operera bort ögat när han blir äldre. Hoppas det ordnar sig för sin kanin. :)

 

Anmäl
2009-07-26 18:05 #15 av: KaninHanna

Bra artikel!

Anmäl
2009-07-27 00:16 #16 av: Qepta

Bra artikel

Anmäl
2009-07-27 14:10 #17 av: Animalfriend

#15 och #16 Tack. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.