2009-06-23 21:18 #0 av: Animalfriend

Rasstandard för hermelinen.

Historia:

Våra hermeliners förfäder kallades Polish (färgen var albino), denna ras blev framavlad i England under 1800-talet.
Under 1900-talet togs rasen Polish till Danmark, och där döpte man den till dvärghare. Våra hermeliner har sitt närmsta ursprung ur Polish som kom till Tyskland, under 1800-talet.
Rasen har sedan utvecklats i Holland och Tyskland till att börja med, och nått den standard som hermelinen har utseendemässigt i dag.

Färger:

Hermelinen är godkänd i samtliga färger. Klo och ögonfärger ska vara enligt respektive godkännd färgs standard.

Öron, Huvud, Hals:

Kort hals, kompakt kropp, öron som är korta, de bör inte överstiga 7cm. Öronen ska sitta tätt intill varann på huvudet. Huvudet ska ha en bred panna, nosen ska vara trubbig, alltså ganska platt nos.

Vikt: Maxvikt i vuxen ålder får inte överstiga 1,4kg. 0,8-1,3kg är lämpligast.

 

hermelin

Foto av Ninni Hedblom.

 

Olika pälsstrukturer:

Naturligtvis har dessa följande olika pälsstrukturer också, som skiljer sig från den vanliga hermelinen, och på deras namn kan du se vilken typ av päls de har.

Hermelin angora
Samma standard som den normala hermelinen, utom att dessa färger ej är godkända: rävröd, ljusblå, sallander och ljusgrå. Den är även godkänd i teckningarna ryssteckning samt hotot.

Hermelin rex
Samma standard som den normala hermelinen, utom att dessa färger ej är godkända: bourgogne, viltröd, rävröd, blå beveren, egern, järngrå, gråblå och mörkgrå. Den är även godkänd i samtliga godkända teckningar (alltså inga felmönstrade teckningar).

Hermelin fushs
Samma standard som den normalpälsade hermelinen, utom att dessa färger ej är godkända: sallander, ljusblå, ljusgrå och rävröd. Den är även godkänd i teckningarna japantecknad, hotot, zobel, rysstecknad, samt mantelteckning.