Hälsa, beteende och sjukdomar

Kaninens matsmältningssystem

2009-07-08 19:42 #0 av: NinniH

Hur fungerar egentligen kaninens matsmältningssystem? Och varför äter kaninen sitt eget bajs? Dessa frågor och några till får du svar på i denna artikel.

Kaniner är gräsätare och magsystemet är uppbyggt för en fiberrik kost. Till skillnad från vissa andra gräsätare saknar kaninen de enzymer som behövs för nedbrytning av cellulosa. Nyttiga bakterier och protozoer är det som bryter ner cellulosan hos kaniner. Det är i blindtarmen som den svårsmälta födan som fiber bryts ner av mikroberna (bakterier). Mikroberna är mycket känsliga för förändringar och därför är det viktigt att inte ändra kaninens kost för mycket eller för snabbt. Speciellt unga kaniner mellan 4-12 veckor gamla är extra känsliga. Kaninen har svårt att smälta kolhydrater, socker och fett eftersom de har en liten magsäck. Därför ska man inte ge kaniner mycket av det eftersom det kan leda till trumsjuka, kolik och diarré, vilket är allvarliga sjukdomar.

Koprofagi

Kaniner äter maten två gånger för att ta upp all näring som finns i växterna mer effektivt, detta kallas för koprofagi. Maten är då bara halvsmält, men innehåller nu mycket vitaminer och andra vikta näringsämnen för kaninen. Kaninen äter spillningen direkt från ändtarmsöppningen. När födan passerar matsystemet andra gången tas den sista näringen ut och resterna kommer ut som torra runda kulor. Detta gör att de kan ta vara på fibrerna på ett bättre sätt eftersom de annars skulle ha svårt att smälta fibrerna.


Bild på icke uppäten blindtarmsavföring.
Foto: Wera

Själva matprocessen

Kaninens matprocess börjar i munnen när kaninen äter med att den tuggar ner maten i små bitar med kindtänderna. Därefter transporteras maten vidare genom matstrupen ner till magsäcken. Magsäcken är aldrig helt tom på en kanin, efter fasta på ett dygn kan den vara mer än halvfull. Magsäcken är föhållande vis stor på en kanin till dess storlek och har lågt ph- värde som gör att bakterier och andra mikroorganismer dör. Födan fortsätter sedan från magsäcken med hjälp av tyngden från maginnehållet via tunntarmen till blindtarmen.
Blindtarmen är stor och upptar ungefär hälften av hela matsmältningssystemet. Blindtarmen är hela tiden i rörelse vilket gör att tarminnehållet transporteras fram och tillbaka i blindtarmen. Lite av innehållet släpps hela tiden ut i grovtarmen där det tvättas med hjälp av tarmvätska. Vätskan och de finfördelade partiklarna transporteras tillbaka till blindtarmen medan de grova fiberpartiklarna fortsätter ut med avföringen. I blindtarmen bryts de mer lättsmälta delarna ner så som kolhydrater och proteiner. Under processen av nedbrytning bildas organiska fettsyror som tas upp direkt genom tarmen och används till energi och byggstenar.
1-2 gånger per dygn stannar delningen av fodret upp för att blindtarmen ska tömmas på en del av sitt innehåll. Då tillverkas blindarmsavföringen av det blindtarmsinnehåll som inte har separerats. Dessa är mycket nyttiga då de innehåller b-vitamin, proteinrika och har lågt fiberinnehåll vilket gör det mer lättsmält. Blindtarmsavföringen är njurformade med ett slemhölje över sig och de sitter oftast ihop likt vindruveklasar. Blindtarmsavföringen äter kaninen direkt från ändtarmen och sväljs hela. Tack vare slemhöljet skyddas blindtarmsavföringen från att brytas ner av magsäckens syror och kan ligga kvar där i flera timmar efter att kaninen käkat dem. Inuti dem fortsätter mikroorganismerna nedbrytningen för fullt av fodret som nu är inne på sin andra vända i magssystemet. När det passerat magsäcken och tunntarmen där de bearbetas ner så kan kaninen ta hand om micoorganismernas protein och vitaminer på ett bra sätt.
Sammanlagt är kaninens matsystem ca 5 m långt och det tar ungefär 5 h för dem att smälta maten helt

 

Ett stort tack till Lena Andersson för utlåning av texten!

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2009-07-09 16:41 #1 av: Animalfriend

Finfint! Ser jättebra ut! :)

Anmäl
2009-07-12 19:26 #2 av: [Wera]

(y)

Anmäl
2009-07-23 17:04 #3 av: Totten2

Bra!

Anmäl
2009-07-24 16:25 #4 av: KaninHanna

Jättebra!

Anmäl
2009-08-23 22:53 #5 av: Michiis

Bra :D

Anmäl
2009-08-23 23:15 #6 av: TereseE

Bra artikel! Tjusig bild på bajset där. Tungan ute

Anmäl
2009-08-24 00:36 #7 av: NinniH

#6: Hehe.
Tyckte det kunde vara bra med en bild, för folk som är osäkra på hur det bajset ser ut. Tungan ute

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.