Hälsa, beteende och sjukdomar

Kaninens skötsel

2011-03-02 21:38 #0 av: [h-malm]

I den här artikeln får du lära dig om kaninens skötsel

Vad ska jag göra åt min kanins rinnande ögon? Hur långt ska jag klippa min kanins klor? Har min kanin rätt bett? Svaren får du i den här artiklen!
______________________________________________________________

SÅR OCH RINNANDE ÖGON

Varje morgon när jag ska morgonfodra mina kaniner brukar jag passa på att klämma och känna igenom varje kanin. För mig är det ett ypperligt tillfälle att kolla av varje kanin så att de äter och är framåt och inte ligger och trycker i ett hörn. Det man bör leta efter när man kollar igenom sin kanin är sår, svullnader, rinnande ögon, såriga öron, blöt haka, ohyra, långa klor, kala pälsfläckar och aptit.

Lättast är att ha kaninen i knäet och börja vid huvudet och gå ner mot klorna när man ska kolla.

Sår kan alla kaniner råka ut för och det är relativt vanligt att kaninen råkar göra sig illa på något i buren eller utanför. Sår som inte blöder allt för mycket, som är djupt och som inte ser allvarligt ut går lätt att få fint på hemmaplan utan att besöka veterinären. Bästa sättet är att se till att såret blir rent och fritt från smuts och bakterier som kan ha samlats. Det gör man enklast med sårtvätt eller sprit som finns att köpa på apoteket. Använd en ren bomullstuss eller en bomullspadd och dutta försiktigt. Om såret blöder och inte slutar finns det något som heter blod-stopp pulver (kan titulera sig på olika sätt) som man lätt kan dutta på såret, dock brukar de flesta sår sluta blöda ganska fort. Det finns att köpa hos de flesta veterinärer och går att beställa hem från internet.

Rinnande ögon kan ha orsakats av många saker. Blåst och infektioner är det vanligaste. Vad jag hört är det många dvärgkaniner som råkar ut för det men jag vet inte om det bara är en myt eller inte. Rinnande ögon är lätt att bli av med utan receptbelagda ögondroppar och salvor. Daglig tvätt av båda ögonen med varsina bomullstussar eller liknande med ögonvatten, som köps på apoteket, och ljummet vatten är det bästa. Det städar snabbt ut ögat och är behagligt för kaninen.
Dags för lite artiklar!
En lätt ögoninflamation som behandlades med ögonvatten och ljummet vatten

Blöt haka brukar tyda på tandproblem. Tyvärr är det svårt att kolla själv då problemet oftast sitter vid kindtänderna och det är därför mycket viktigt att ringa och kolla med en kunnig veterinär. Läs mer om tandproblem i texten om tänder.

Kaninens klor växer fort och man måste klippa klorna regelbundet. Så fort man ser att klorna börjar bli långa är det dags att ta fram klotången. Många bra tips hittar du i texten om klor och kloklippning.


Här kan Fourleaf Clover titulera sig som frisk kanin en härlig sommardag

_______________________________________________________________

KLOR OCH KLOKLIPPNING

På en vildkanin slits klorna ned naturligt. Tam-kaninerna är inte lika aktiva på samma sätt; därför blir klorna för långa då de också går på annat undermaterial. Husdjurskaninens klor måste klippas med jämna mellanrum. Det brukar rekommenderas en gång i månaden ungefär men man lär märka när kaninens klor behöver klippas. Köp hem en klotång till att klippa klorna med. Små klotångar brukar funka bra till smådjur som kaniner. Hund klotångarna brukar vara större och går också att klippa med. De funkar utmärkt till kaniner med tjockare/hårdare klor.
Se upp med den blodfyllda pulpan när du klipper. Den sitter i början av klon, klipper du i den gör det ont på kaninen och det kan blöda mycket. Blödningen kan minska om man tar potatismjöl på klon.


En liten klotång som jag klipper mina kaniners klor med

Jag brukar lägga mina kaniner på rygg i famnen eller i knät. Om din kanin är svårklippt kan man oftast få hjälp av veterinären om du ändå är där, en kompis, djuraffären eller ring din eller en nära uppfödare som kan hjälpa dig. Är kaninen sprattlig kan du göra på följande sätt:
*Ta en handuk och lägg i ditt knä.
*Om du ska klippa framtassarna sätter du kaninens baktassar och kroppen enda fram till framtassarna på handuken. Framtassarna och huvudet är alltså utanför handduken.
* Du lindar handduken lagom hårt runt kaninens kropp.
*Vänd på kaninen och den är nu "inpackad". Om du lägger kaninen i knät kan du sätta öronen mellan dina knän så att du håller fast den lite.
Kaninen känner sig tryggare och eftersom benen är i handduken kan den inte sprattla lika lätt
.

Sedan gör du likadant när du ska klippa baktassarna. Alltså lindar in magen, framtassarna och lite runt huvudet. Det kan också hjälpa att man lägger något över ögonen på kaninen. Kaninen ska såklart alltid ha nosen fri så att den kan andas. Jag gör så här på två av mina kaniner och det funkar väldigt bra!


1.Wille packas in och ska klippa baktassarna
2. Wille ligger inpackad i mitt knä och klipper framtassarna

Klipp klon rakt av, uppifrån och ner, inte från sidan. Klipper man från sidan klämmer man ihop nerven i klon och det kan också göra ont för kaninen.
Man klipper lite i taget tills klon är ungefär 2-3 mm från den röd/rosa pulpans slut.
Det är lättare att se hur långt man ska klippa på kaniner med ljusa klor. Har kaninen mörka klor bör man vara försiktig då det kan vara svårt att se pulpan. Ett tips med mörka klor är att be någon hålla en lampa under klon så brukar man kunna se den. När man är van lär man sig ungefär hur lång kaninens pulpa är.
Håller man kaninens klor välklippta håller pulpan en bra längd. Låter man kaninen gå med långa klor växer också pulpan vilket inte är bra, eftersom man då inte kan klippa klorna särskilt korta. Kaninen brukar rycka undan tassen om den känner att man kommer för nära pulpan med klotången.


En kanin med lagom långa klor. Den rosafärgade pulpan syns också.
Observera att jag har tagit bort päls så att klorna ska synas.

_______________________________________________________________

TÄNDER OCH TANDKONTROLL

Kaniner har 28 tänder, 8 fram och 20 lite länge bak.
Tänderna på en kanin växer ungefär 10-12 cm per år, alltså ungefär 1 cm i månaden.
Eftersom de växer såpass mycket så är det väldigt viktigt att kaninen alltid har fri tillgång till hö (tänderna slipas bra av det) och har grenar att gnaga på.
Ger man sin kanin bara tex pellets hela livet är det stor risk att den kommer få bettfel, vilket inte är så kul.
Men bettfel kommer inte bara av fel utfodring, det kan vara ärftligt och kan komma om kaninen slagigt i huvudet i något hårt.
Dom två bilderna visar hur tänderna ska se ut. Ser dom ut på annat sätt bör man kontakta veterinär, ju längre man väntar dessto värre blir det.
Om kaninen har fått bettfel kan man göra lite olika saker, beroende på i vilka tänder det är.
Är det i "framtänderna" kan man klippa, slipa eller operara bort dom, är det i "baktänderna" finns det inte så mycket man kan göra, tyvärr.
Tänderna bör kontrolleras varje dag.


En kanin med så kallat överbett, alltså rätt bett

_______________________________________________________________

Skrivet av: Emmsann, h-malm och malin--a

Anmäl
2011-03-02 21:41 #1 av: LoveYourRabbit

Jättebra skrivit! :)

Anmäl
2011-03-02 21:43 #2 av: [h-malm]

#1 Vi tackar Skrattande

Anmäl
2011-03-02 22:19 #3 av: gaabriellaaa

jättebra!

Anmäl
2011-03-02 22:22 #4 av: [Fruktiz]

Den här artikeln var jättebra, bra jobbat hörni! Glad

Anmäl
2011-03-02 22:29 #5 av: [h-malm]

Kul att ni tycker om den :D

Anmäl
2011-03-02 23:01 #6 av: Becca97

Jättebra text!Glad

Anmäl
2011-03-02 23:33 #7 av: Emmsann

Hoppas den kan komma till användning både för erfarna kaninägare och lite nyare! Alltid bra att fräsha upp minnet lite och få kanske lite nya tips :-)

Anmäl
2011-03-02 23:46 #8 av: Qepta

Jättebra!

Anmäl
2011-03-03 00:01 #9 av: KaninPiggelin

bra artikel! :D

Går det att klippa kaninernas klor med en vanlig klosax? (hund)

Anmäl
2011-03-03 00:18 #10 av: Myspysan

Den här tyckte jag var jättebra!

Anmäl
2011-03-03 08:33 #11 av: LoveYourRabbit

#9 Jag klipper mina kaniners klor med våran hundklosax, funkar alldeles utmärkt ;)

Anmäl
2011-03-03 15:43 #12 av: malin--a

Vad roligt att ni tyckte om den :)

Anmäl
2011-03-03 23:02 #13 av: [h-malm]

#9 Ja det står faktist :P

Anmäl
2011-03-03 23:11 #14 av: KaninPiggelin

#13 oj, missade det Skäms

Anmäl
2011-03-17 13:43 #15 av: lottapelle

Mycket bra info. Tack!

Anmäl
2011-03-18 15:05 #16 av: lisiberglund

jätte bra skrivet! :)

Anmäl
2011-03-30 17:51 #17 av: Bamse 08

Jätte bra nu kanske jag vågar klippa min kanins klor själv.

Han brukar spratla som bara den

Anmäl
2011-06-16 14:53 #18 av: [h-malm]

Tack! Puttar upp också :)

Anmäl
2012-01-12 22:07 #19 av: Juliaskaniner

riktigt bra! kan jag få låna bild/bilder till tidningen? (skriver värmlands kaninhopptidning) så skriver jag att bilderna finns här? svara gärna fort :) tack :)

kram

Julia Björlin

www.stormshoppkaniner.weebly.com

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.