Annons:
Etiketterhälsa-beteende-och-sjukdomarartiklar
Läst 11127 ggr
Animalfriend
2009-05-30 23:20

Att ha en blind dvärgvädur

Ja, hur är det att ha en blind dvärgvädur? Eller ja, nu har jag ju en halvblind teddydvärgvädur, men det är ju nästan samma sak som en dvärgvädur. Ska ju skötas på nästan samma sätt. Lite mera päls bara. :)

Jo, jag har en teddydvärgvädurskille som är helt blind på ena ögat. Jag har inte haft honom så jättelänge, han är född här hemma, och jag har tagit hand om, och skött honom sedan han var liten (han har bott hos sin mamma hela tiden under sin uppväxt dock). 

Jag upptäckte själv, när jag ville söka information om detta, att det inte var så lätt att hitta fakta om hur det var att ha blinda/halvblinda kaniner. Så jag tänkte att denna artikel kanske kunde hjälpa någon, eller bara vara intressant läsning. :)

Berättelsen om Bamse

-Den halvblinda teddydvärgväduren 

Bamse 005.jpg

Hur upptäckte vi att han var blind?

För oss var det så, att vi såg att hans ena öga klibbat ihop när han var liten, och de andra ungarna öppnat sina ögon. Vi tvättade ögat regelbundet, men det klibbade ihop. När vi tillslut trodde att det slutat klibbaihop, så slutade vi rengöra ögat regelbundet. Men så en dag upptäckte vi återigen att det var ihop klibbat, och när vi baddade med bomull, så ögat öppnade sig, så var det en vit hinna över hela ögat. 

Först tänkte vi att det kanske bara var missfärgning på hornhinnan. Vi gorde sedan olika tester, för att se om han reagerade, vi knäpte kring ögat och vi gorde snabba rörelser mot ögat, och intill ögat.

På det friska ögat gjorde vi samma sak, och jämförde reaktionerna. Han reagerade mycket tydligt med det friska ögat, medans han inte rörde en min när vi testade på det blinda ögat.

Vi såg honom senare även springa med full fräs i buren, och vara oförsiktig, och han sprang till en början in i saker som stod i buren, samt i burväggen. (Detta har han slutat med nu, när han blivit lite äldre och klokare). 

Något speciellt att tänka på?

Självklart skiljer det sig enormt mycket från att ha en helt seende kanin vill jag påstå. En kanin som ser med båda ögonen har en helt annan livsstil än min lilla Bamse vill jag också påstå. :)

Man måste alltid vara lugn, sansad och försiktig när man hälsar första gången på Bamse. Han är en väldigt lugn och klok kanin, men blir han överraskad, så blir han som alla andra kaniner, rädd. Och eftersom han inte ser så bra, så är det lättare att överraska Bamse än andra kaniner.

Man måste också tänka på att Bamse lyssnar mera än han ser. Han reagerar på vilken röst han hör. Känner han igen rösten så är det inga problem, men är man ny och inte hälsat på honom innan, så mste man tänka på att inte närma sig snabbt och ljdligt. Då kan han bli skrämd.

Ska buren inredas annorlunda/ se annorlunda ut?

Tänk på att ha bara ett rum. Annars blir det onödigt svårt att orientera sig för alla väggar och kanter. Man kan försöka ha så slät yta som möjligt, om man har en kanin som ännu inte förstått var burens gränser är, så kan det vara extra viktigt.

För precis som Bamse gjorde när han var liten, sprang in i väggar i bland, just det kan vara bra att tänka extra på om man har en helt blind kanin, eller en kanin med ett blint öga/kraftigt nedsatt syn, inga vassa föremål alltså!  

Man ska också tänka på att kaninens saker i buren, inte får byta plats. Allt ska stå där det alltid har stått. 

Jag hörde en gång om en blind kaninunge, som flyttat till ett nytt hem. Den svalt ihjäl, för att den inte hittat matskålen. Sorjligt Gråter, så detta bör man tänka på. Bamses mat skål och vattenflaska, finns alltid på samma plats i buren.

Flaskan, om man nu inte har vattenskål i stället för vattenflaska, bör också hänga på någolunda samma plats alltid. 

Hur är Bamses liv just nu? (30 maj 2009)

Han har just flyttat ifrån sina 5 syskon. Han bor i en nästan likadan bur som han föddes i. Det är ett rum. På dagarna när jag är ute, springer han lös kring utegårdarna och mina ben. :)

Han är tam, och tillgiven, för han känner nog någon slags trygghet i mänskligt sälskap. Han har fått så mycket hjälp och stöd sedan han var liten. 

Det är tänkt att han ska få hoppträna så smått. Han är bara blind på ena ögat som tur är, och det är vi glada för. :) Det har ju funnits halvblinda kaniner på banorna tidigare, så varför skulle inte tappre lilla Bamse klara av det, om han tycker det är roligt vill säja. :)

Jag har gett tips och råd till personer som ägt/ varit på väg att skaffa blinda/halvblinda kaniner tidigare, och om du har några frågor eller undrar över något så hör bara av dig till mig och Bamse (PMa), så ger vi så bra svar vi kan utifrån våra erfarenheter. :) 

  • Redigerat 2022-04-08 15:00 av Niklas
Annons:
[Wera]
2009-05-31 00:54
#1

Bra artikel! Vi hade en kanin här hemma som fick nedsatt syn på ena ögat… fast vi märkte inget på betéendet. Hade en häst med ett öga också ^^

_"Jag hörde en gång om en blind kaninunge, som flyttat till ett nytt hem. Den svalt ihjäl, för att den inte hittat matskålen."
_
- Fy så sorgligt! Och ägarna märkte inget? Att den t.ex. blev magrare? Oansvarsfullt måste jag säga.

Min kompis har en kanin som är väldigt gammal, den är helt blind och måste vara i samma bur hela tiden så den vet vart den ska gå.

[BonnieL]
2009-05-31 12:03
#2

Jag har haft en kanin som blev blind på båda ögonen. Tyvärr fick vi avliva honom, för han hade ont av det och åt inte ( inte pga att han inte hittade matskålen)

R.I.P Frasse <3333

spiritedaway
2009-05-31 13:52
#3

Har haft en kanin med nedsatt syn på ena ögat, men det begränsade inte henne alls tack och lov.

Kaninisen
2009-05-31 15:11
#4

#1 Usch, sorgligt med katten!
Jag tänkte på din väns kanin, är det verkligen så roligt för den att bara sitta i en bur? Nu kanske jag överreagerar, för med tanke på att du kan mycket om kaniner tror inte jag att du skulle sitta och inte göra något åt det om du visste att kaninen mådde dåligt.

Men jag beundrar alla som klarar av att ta hand om ett handikappat djur, det är många som skulle avliva det, så en stor guldstjärna till er!

Tarja
2009-05-31 17:01
#5

En superbra artikel! :)
Massa bra fakta! :)

Kiwanu
2009-05-31 17:37
#6

Jätte bra artikel, har aldrig läst en artikel om hur det är att ha en blind kanin, toppen !

Annons:
Animalfriend
2009-05-31 17:39
#7

Tack så mycket. :) Ja, jag vet att jag själv hade svårt att hitta fakta om det när jag sökte.

kaninjosse
2009-06-29 22:02
#8

Min gammelkanin är både helblind (grå starr) och döv, han blir aldrig skrämd han är jättelung.

Han luktar och letar sig fram så han äter dricker och brukar skutta runt lite på gräset. Han lider inte eller så heller.


Michiis
2009-06-29 22:14
#9

Jätte Bra artikel !

// Michis

Animalfriend
2009-06-29 22:24
#10

#8 Vilken tur. :) Han kanske har bott hos er länge, det är skönt att höra att det finns uppmärksamma ägare som du. När jag läste om kaninen som svalt ihjäl, så funderade man lite på hur de människorna som ägt den egentligen var funtade. Att de som #1 säjer, inte märkte det, är fruktansvärt egentligen.

#9 Tack! :) Roligt att du tycker.

kaninjosse
2009-07-20 02:09
#11

Jag har nu en i kullen som verkar ha lite ögonproblem, har en savla. Han har en liten hinna på halva ögat, får se om han komemr bli blind eller inte :/


Rafflan
2009-07-21 17:24
#12

gud vilken bra artikel :D

kaninjosse
2009-07-21 17:28
#13

#11 salva ska det stå, vi ska ta honom till veterinären.


Annons:
Animalfriend
2009-07-24 20:10
#14

#12 Tack. :) Funderar på en uppföljare till artikeln. Bamse ska snart åka på sin första hopptävling.

#11 Bamse har också fått ta salva, ev. kommer han behöva operera bort ögat när han blir äldre. Hoppas det ordnar sig för sin kanin. :)

KaninHanna
2009-07-26 18:05
#15

Bra artikel!

Mvh Hanna

Qepta
2009-07-27 00:16
#16

Bra artikel

// Mandana & Belgarna
www.Belgarna.blogg.se

Animalfriend
2009-07-27 14:10
#17

#15 och #16 Tack. :)

Shabby-Chic
2011-03-03 13:21
#18

Intressant!

Har en kaninunge med rejäl ögoninflammation, ser ut som hon kommer ha nedsatt syn, men det finns alltså hopp om ett bra liv för henne också:)

Ninas kaninshop & Shabby Chic kaninuppfödning

Uppfödning av Dvärgvädurslöwen och Dvärgvädur Rex i Nybro, Kalmar län, Småland

www.ninaskaninshop.weebly.com

Nu finns det ungar till salu!

Upp till toppen
Annons: