Bur och skötsel Läst 6128 ggr

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Kanin - Inte det billigaste!

Många tror självklart att en kanin eller två är väldigt lätt att ha - köp en bur, lite sågspån,halm,hö och mat. Och sen kan man ju köpa mer med tiden. Men det är inte alla som vet hur mycket jobb detta kan ta och vad allt kostar osv. Därför vill jag bara förvarna de som längtar efter sin första kanin.

Det viktigaste innan köpet av sin första kanin är förstås alla förberedelser. En bra bur med godkända mått ska skaffas in. Du behöver också minst en stadig matskål, vattenflaskor beroende på hur många kaniner du ska ha, en hållbar hö-häck, ett ordentligt hus/bo, spån & halm. Sen kan det också behövas borstar, kammar och andra användbara saker till pälsen.

För att rasta kaninen behöver du sele och koppel eller en bra rasthage. Kaninen, precis som alla andra husdjur - ska ju självklart utfodras bra. Därför behöver den en nyttig pellets, färsk frukt varje dag och det viktigaste av allt - fri tillgång till hö.

Kaniner har stort behov av att äta!

Här kan ni se en lista på de tillbehören jag har till mina två kaniner, och sedan vad allt kostar sammanlagt:

Bur - 1000:-

Höhäck - 30:-

Matskålar - 100:-

Vattenflaskor - 60:-

Hus/bo - 130:-

Borstar/kammar - 200:-

Sele/koppel - 350:-

Rasthage - 160 :-

All mat (hittills) - 300:-

All hö (hittills) - 250:-

All halm (hittills) - 400:-

All sågspån (hittills) - 300:-

Sammanlagt : 2280:-

Detta är bara under de 7 månaderna jag har haft dem!

+ Extra småsaker som jag inte skrivit ned, och kastrering för 600:- , kaninerna har även tagit väldigt mycket tid och väldigt mycket plats. Jag nekar inte till att köpa kanin, men jag måste säga att det krävs mycket mer jobb än vad man tror!

Lycka till till både er med och utan kaniner ;)

Mvh Emma och kaninerna!

 

Bra skrivet, det är så många kaninägare som inte tar ansvar för dess kanin, när dom väl har köpt den. Kaniner är inga leksaker!!!!!

Jättebra artikel!:D

Tycker inte riktigt rubriken passar, det handlar ju mer om tillbehören än själva skötseln (=det "svåra") av kaninen.

Borde inte "Kanin - inte det billigaste" passa bättre?)

#3 Jo,tack för tipset ;) Skrev rubriken innan jag skrev texten x)

Annars var det jättebra, ett jättebra budskap och bra skrivet:)

#4: Vill du att jag ändrar rubriken?

#6 Ja tack! Ändra till "Kanin - Inte det billigaste" :)

#7: Sådär, nu är rubrik ändrad.

Jättebra artikel! :D

:)

Tack så mycket :D

jättebra artikel emma! :)

Det är verkligen inte det billigaste nej,denna månaden och en månad framåt kommer mina utgifter se ut såhär:

Ny kanin- 350 kr

Parningsavgift- 375 kr

Ev nya burar- 1000 +

Vaccinering- 500 kr

Spån- 80 kr

Hö- 180 kr  

Vissa av dessa grejer gör man iof bara någon enstaka gång.

Jag måste säga till alla er där ute som blir rädda nu och tror att kanin är jättedyrt. Självklart är det HELT olika beroende på vart man bor, och hur mycket saker man ska köpa in skiljer sig i pris osv.

Jag har 4 kaniner, och för mig är kostnaden inte alls hög per månad. Så som sagt, det är inte alltid dyrt med kanin.

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Jag tycker 300 för sågspån under 7 månader låter på tok för dyrt...

Åker du till ett stall hittar du balar på mellan 500 och 1000 liter för under hundralappen... En sån räcker över ett år om man endast har en kanin... Mycket bättre kvalite än det i djuraffären, dammar mindre och suger upp bättre dessutom.

 

Halm och hö likadant. En bal kostar ju drygt en 50 lapp i ett stall, en hel bal är ju lika stor som två flyttlådor nästan och räcker läääänge när man bara har ett fåtal djur (dock ryker minst en sån i månaden här hemma med alla mina 20 höätande djur...)

 

 

Det är egentligen inte särskilt dyrt att ha kanin tycker jag, om man bara hittar rätt ställen att köpa från. Det dyraste är ju en engångskostnad när man skaffar djuret. Bur, vaccinationer, matskål, vattenflaska mm.

Det bästa man kan göra är för sin ekonomi är faktiskt att bli vän med en grossist, de vill säga de som massavlar och säljer till djuraffär. Är totalt emot deras verksamhet egentlien, men eftersom jag köper matskålar för 15 kronor st som kostar över 70 spänn i djuraffären, och vattenflaskor av största storlek (och bästa sorten) för 25 kronor st av min bekanta grossist (känt han i 10 år nu) så är jag rätt nöjd:P

#14 Sicken tur du har som känner en grossist ;) Tänk om man gjorde det ändå!

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Lite fel angående fodret tycker jag, frukt innehåller väldigt mycket socker och bör inte ges i större mängder dagligen. Möjligen en liten bit någon gång i veckan. Däremot behöver kaninen färska grönsaker varje dag, gärna 3-4 olika sorter. Glad

Jag håller fullständigt med er om att det kan vara mycket billigare, men det är ju oftast efter kanske ett år när man har hittat de billigaste ställena - och inte köper in alltför ofta. Detta handlade ju faktiskt om de 7 första månaderna med mina kaniner ;) och #14 - jag har två kaniner, inte en ;)

Folk tror precis som du skriver Emiizan att kaniner är ett stort ansvar och det är inte det biligaste inte!

Super bra artikel! :D

Mvh Linnea Matros

 

suuper bra artikel!

För mina 8 kaniner betalar jag...
pellets ca 200kr i månaden
torv 2 balar ca 160kr i månaden
hö 2 balar ca 40kr i månaden

= ganska exakt 400kr i månaden....och nu har jag överdrivit en del med mängden det går åt....brukar räkna att det kostar runt 300kr i snitt. Men nu betalar jag ju inte allt detta varje månad utan sparar ihop massa pengar och storhandlar vid ett tillfälle som räcker ett antal månader fram, så blir det gratis de kommande månaderna ;P


sen tillkommer försäkring, ev kastrering mm

Kanske skulle tillägga att veterinär inte är så billigt heller. Bara att få den undersökt kostar 450kr på den billigaste på närmaster djursjukhus.

Jag köper ca 2 balar/ mån och det är 120kr för hö, 130kr för spån på en månad, ca 300kr för startavgifter på tävlingarna/mån, ca 500 för foder varje månad, 150kr för Toa-lätt som räcker i ca 3mån. Inte konstigt att mina pengar tar slut varje månad:P Har 5st egna + 2 st 5,5 mån bebisar och en inhyrd kanin. Kommer hit en till kanin om 27 dagar:)

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Vill inte ens räkna på vad det kostar till mina, har 8 st;D

#24 du har redan gjort det i #12;)

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

25#Hahaha,ops x)

Oj, har ingen aning om vad mina kostar, men bor ju på en grd så det mesta är ju gratis, som tex spån torv, hö och halm, det enda jag köper är väl pellets, vattenflaskoir, skålar och annat nödvändigt:)

I månaden skulle väl jag gissa på att mina två kostar 100/150 kr. 

jag lägger mitt hö löst i buren men det lir så äckligt när det blandas med spånen, kan någon visa en bild på sin hö häck? var kan man köpa sådana?

Mvh

#29 för 2v sen hade jag en kanin som fastnade i sin höhäck med bakbenet och hängde upp och ner i flera timmar. Hela benet var felvridet och såklart brutet och ryggraden lär också ha gått av då hon inte kunde stödja på nåt ben alls när hon kom ur.
hon fick avlivas akut på plats. Det äckligaste jag någonsin varit med om i kaninväg.

Det första jag gjorde var att ta ner de andra kaninernas höhäckar. Jag lägger höet i en hörna på golvet och tar hellre en extra kostnad när det går åt mer hö just för att de inte äter det de har trampat på, hellre det än att riskera ännu ett liv.


... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus